REPORT TEXT

BAB 10

REPORT TEXT

(SKL NO 10)

  1. I. RANGKUMAN MATERI

Report Text adalah text yang menjelaskan, menggambarkan, mendiskripsikan sesuatu ( orang, benda, tempat )tentang ciri-ciri  secara umum, atau berttujuan menginformasikan cirri-ciri umum benda tersebut.

Functions/Purposes;

– To report something

– To describe general or common characteristic of……….

– To give general information about………

– To explain something in general.

Generic structure:

–          General classification/ general statement/ definition (  ada pada paragraph pertama. Jika dalam text ada prolognya, maka bisa ada pada paragaph setelah prolog.  Misalnya:

Hi Friends, I want to tell you about Whales.  (prolog)

Whales are…………………………                     (General classification)

–          Descriptions: Gambaran umum / ciri-ciri umum. Yang digambarkan adalah:

  1. physical characteristics (ciri-ciri fisik) / performance/appearance (tampang/penampilan).
  2. Behavior/ habit ( tingkah laku )
  3. Habitat
  4. Ability (kemampuan)
  5. Kinds/types (jenis/macam/tipe)
  6. Advantages (keuntungan)
  7. Danger  (Bahaya)
  8. Usage (keguanaan)

Contoh-Contoh Text Report :

  1. animals: Gorillas, Jaguar, Ants, Whales dsb ( Carilah yang lain)
  2. profession   ( Veterinarian, Manager, Teacher,….)
  3. Places  ( Temple, Islands, Mountain, …)

Catatan: Bedakan dengan text descriptive: Prambanan Temple, Bali island.

Pengayaan Vocabularies

Exercise: Match column A with suitable meaning in  Column B

No A B
1.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Wild (carnivorous)

Tame (herbivorous)

Font leg

Back leg/hind leg

Tail

Fur, feather

Sharp jaw

Sharp teeth

Sharp nail

Beak, bill

a. kaki depan

b. ekor

c. kuku tajam

c. jinak/ pemakan tumbuhan

d. paruh

e. bulu rambut, bulu.

f. gigi tajam.

g. buas/ pemakan daging

h. kaki belakang

i. taring tajam

Pertanyaan yang sering ditanyakan dalam UN :

  1. Pertanyaan tersirat:

–         What is the best title of the text?

–         What is the main idea of the text?

–         What is the main idea of the first paragraph/second paragraph?

–         Paragraph three talks about……..

–         Which paragraph tells us the appearance of “Bear”?

–         What is the function/the purpose of the text?

–         Paragraph one has the function to…..

  1. Pertanyaan tersurat:

( Pertanyaan ini menayakan What, Why, Where, When, How, Which, Whose dsb yang berhubungan dengan isi text)

–         Where is the Kangaroo originally from?

–         How does Leopard run??

–         What does the strong and long back legs of kangaroo for?

  1. Reference: Menanyakan “pronoun”.

–         The word “this” refers to…..

–         What does the word “these” refer to?

–         The word “it” refers to…..

  1. D. Vocabularies: Kosa-kata.

–         What is the similar meaning of the word”….”?

–         What is the opposite meaning of…….

–         The synonym of the word “….” is……

–         The antonym of the word “…” is……

  1. II. CONTOH SOAL YANG MUNCUL DALAM UN

Read the text to answer questions 1 to 3.

The sugar glider is a marsupial, just like the many other Australian animals – the kangaroo, the koala and the wombat for instance. The sugar glider is a possum – very similar to the tupai in Indonesia. It basically lives in trees. It eats leaves and fruit. However, the Australian sugar glider has a very special skill. It can jump from tree to tree like a tupai but it can also `sort of fly’ as well. In fact, it glides or terbang layang in Bahasa Indonesia. When it jumps from one tree to another it spreads its four legs out wide; and its extra skin also spreads out and functions like a parachute.

  1. What does the text tell us about?…

A.  The kangaroo.        C.  The wombat

B.  The koala                D.  The sugar glider

  1. Why can the sugar glider glide from tree to tree?

A.  It can spread its four legs and skin out wide

B.  It is very similar to the tupai in Indonesia

C.  It basically lives in trees

D.  It eats leaves and fruit

  1. “….. it spreads its four legs out wide ……”

The underlined word means ….

A.  executes                  C.  extends

B.  exceeds                  D.  examines

(UNAS 2006/2007 PAKET 15 soal no 8,9,10 )

Jawab:

1.

Pembahasan:

2.

Pembahasan:

3.

Pembahasan:

The largest meat-eating animal in the world is the brown bear that lives in Alaska. “Brownie”, as this bear is called, will always keep away from people. But, be careful if it is wounded with a gun or the mother bear and her cubs are shocked. Some hunters claim the brown bear can outfight a tiger.

A grown brownie may be up to nine feet tall. It may weigh over 1,600 pounds. But home when the brown bear is born, it weighs less than one pound. If you grew at the same rate, you would weigh almost 10,000 pounds when you were fully grown!

  1. What does the text mostly tell about?

A.  Brown bears           C.  Fighting tigers

B.  Strong hunters        D.  Alaska people

  1. Which statement is NOT TRUE according to the text?

A.  A brown bear eats meat

B.  Brown bears can beat a tiger

C.  Brownie will keep away when it sees people

D.  Brown bears are tame animals

  1. “But if it is wounded with a gun or if the mother bear and her cubs are shocked,…” (line 3)

What does the underlined word mean?

A.  Male bears              C.  Group of bears

B.  Baby bears             D.  Other bears

(UNAS 2006/2007 PAKET 15 soal no 39,40,41)

Jawab:

4.

Pembahasan:

5.

Pembahasan:

6.

Pembahasan:

Read the text and answer questions 7-9

DINOSAURS

Dinosaurs were a type of lizards. They lived from about 230 million to about 65 million years ago. In 1842, Sir Richard Owen created the word dinosaur. It came from Greek words deino.s, meaning “terrible” and sauros, meaning “lizard”. Dinosaurs lived on earth for about 140 million years.

During the dinosaurian era, the days were short. The sun was not as hot as it is today. On earth there was only one big continent and one big ocean. The name of the continent was pangea (all lands) and the name of the ocean was panthallassa (all seas).

There were many kinds of dinosaurs. Some of them were very big and some others were small. Some dinosaurs ate leaves and some others ate meat. Some dinosaurs could fly.

What happened to dinosaurs? Dinosaurs became extinct because there was a large comet hitting the earth. The comet caused fire and it killed the trees. Dinosaurs could not eat because there were no trees on earth and finally they died and became extinct.

  1. What were the days like during the dinosaurian era?

A.  Long                        C.  Warm

B.  Cold                         D.  Short

  1. What is the main idea of paragraph 3?

A.  There were many kinds of dinosaurs

B.  Some dinosaurs could fly in the sky

C.  Many dinosaurs were small in form

D.  Dinosaurs ate leaves and meat

  1. The writer wrote the text …

A.  to describe what the dinosaurs look like

B.  to show the steps how to measure dinosaurs

C.  to inform people about dinosaurs and their lives

D.  to amuse people by showing the dinosaurs’ power

( UNAS 2008/2009 PAKET 15 soal no 41, 42, 43 )

Jawab:

7.

Pembahasan;

8.

Pembahasan;

9.

Pembahasan:

Read the text and answer questions 10-13

Chimpanzees are humans’ closest relatives compared to any other ape. They like to stay on the ground, but they climb among the trees. Their hands and feet can easily grip branches and objects, because their hobby is swinging. Chimps like to search for termites, ants and never refuse of sweet fruit and nuts. Chimpanzees communicate with each other using a wide variety of sound.

10. ‘What is the favorite place for the Chimpanzees to stay?

A. Among the trees.

B. On the branches.

C. On the ground.

D. On a certain object.

11. ‘The followings are chimpanzees’ food, except ….

A. small mammals

B. little insects

C.sweet fruits.

D. nuts

12. What does the text tell us about?

A. Chimpanzees physical appearance.

B. Chimpanzees’s habitats.

C. The diet of chimpanzees.

D. Chimpanzees’ habits.

13. “Chimpanzees are humans’ closest relatives compared. What does the word “relatives” mean?

A. thing that belongs to the same group as something else,

B. The process of comparing two or more people or things.

C. The position of somebody or something in organization.

D. The way people behave in a certain group.

( UNAS 2008/2009 PAKET 15 soal no 8,9,10)

Jawab:

10.

Pembahasan;

11.

Pembahasan:

12.

Pembahasan:

13.

Pembahasan:

Read the text and answer questions 14-16

Butterflies start out as eggs. Butterflies lay their eggs on leaves. The egg hatches into a caterpillar with a tube-shaped body. The caterpillar eats leaves, buds, or flowers of plants. Caterpillars eat a lot and grow fast. Some caterpillars harm plants.

When a caterpillar is full size, it goes into another stage called a chrysalis. Caterpillars attach themselves to something solid before becoming a chrysalis.

The caterpillar inside the chrysalis changes into a butterfly. Some butterflies make the change in one week. Some butterflies take years to change.       .

When the change is complete, the adult butterfly splits the chrysalis. The insect unfolds its wings and pumps blood and air into them. It spreads out the wings until they dry and harden. The beautiful butterfly then flies off to slurp nectar from flowers. Most butterflies live only one or two weeks.

14. What does a butterfly change from?

A. An egg.

B. A chrysalis.

C. A caterpillar.

D. A tube-shaped body.

15. What do butterflies eat?

A. Flowers.

B. Leaves.

C. Nectar.

D. Bud.

16. What does the text tell us about?

A. The life of butterflies.

B. The story of butterflies.

C. The change of butterflies.

D. The hatch of eggs to butterflies.

(UNAS 2008/2009 PAKET 15 soal no 31, 32, 33 )

Jawab:

14.

Pembahasan:

15.

Pembahasan:

16.

Pembahasan;

Read the text and answer question numbers 39 to 41.

Whales are sea-living mammals. They therefore breathe air but cannot survive on land. Some species are very large indeed and the blue whale, which can exceed 30 m in length, is the largest animal to have lived on earth: Superficially, the whale looks like a fish, but there are important differences in its external structure: its tail ccnsists of a pair of broad, flat, horizontal paddles (the tail of a fish is vertical) and it has a single nostril on top of its large, broad head. The skin is smooth and shiny and beneath it lies a layer of fat (blubber). This is up to 30 cm in thickness and serves to converse heat and body fluids.

  1. What is the text about?

A. Kinds of fish       C.  Sea animals

B. The whales         D.  All mammals

  1. The following are the proof that whales are not fish, EXPECT…

A. it has a single nostril

B. it can not survive on land

C. the skin is smooth and shiny

D. its tail consist of pair of broad, flat, horizontal paddles

  1. “…, is the largest animal to have lived on earth”

What does the underline word above mean ?

A.. talles                  C.  smallest

B. fastes                  D.  biggest

(UNAS 2006/2007 PAKET 48 soal no 39-41)

Jawab:

17.

Pembahasan

18.

Pembahasan

19.

Pembahasan:

  1. III. EVALUASI

A. PAKET 1

Text 1 for no 1-4

Avian Influenza is an infection caused by Avian (bird) influenza (flu) viruses. These occur naturally among birds. Wild birds worldwide carry the viruses in their intestines, but usually do not get sick from them. However, avian influenza is very contagious among birds and can make some domesticated birds, including chickens, ducks and turkeys, very sick and kill them.

Infected birds shed influenza virus in their saliva, nasal secretions and feces. Susceptible birds become infected when they have contact with contaminated secretions or excretions from infected birds. Domesticated birds may contact with surfaces ( such as dirt or cages) or materials such as water or food ) that have been contaminated.

Infected with avian influenza viruses in domestic poultry causes two main forms of disease that are distinguished by low and high extremes of virulence. The low pathogenic form may go un-detected and usually causes only maid symptoms (such as ruffle feathers and a drop in reproduction. However, the highly pathogenic form spreads more rapidly through flocks of poultry. This form may cause disease that affects multiple internal organs and has a mortality rate that can reach 90-100% often within 48 hours.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: